Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

JOB SHADOWING ENG LESSON IN AMSTERDAM

An interesting erasmus+ KA1 mobility for 2 teachers from 3rd Primary school of Agios Nikolaos in the cultural center of Amsterdam. 





Hosting school: Instituut Schreuder 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Το  Schreuder Institute είναι ένα Προτεσταντικό Χριστιανικό σχολείο στην καρδιά της Τέχνης, στην πλατεία Museumplein, εκεί όπου καταλήγουν εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά, για να επισκεφθούν τα Μουσεία Van Gongh, Rijksmuseum, Stedelijk Museum Amsterdam. Είναι ένα μικρό Δημοτικό, με τμήματα 20-25 μαθητών, από τα παλαιότερα της πόλης, (έτος ίδρυσης 1896) με μαθητές απ' όλο τον κόσμο. Aνήκει στην ομάδα ειδικών σχολείων(Bijzondere), που έχουν "αποδεσμευθεί από το στενό εναγκαλισμό με το Υπουργείο Παιδείας", πράγμα που σημαίνει, ότι δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική επιχορήγηση, επομένως έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν τη στρατηγική τους, τη μεθοδολογία, τα μέσα, ακόμη και το προσωπικό τους. 
Στο πλαίσιο αυτής της εκπ/κής πολιτικής που ισχύει στην Ολλανδία, έχουν δημιουργηθεί δύο τύποι Δημοτικών Σχολείων:
1) τα δημόσια (openbaar), που χρηματοδοτούνται από το κράτος, δεν έχουν σχέσεις ή εξάρτηση από θρησκείες, ούτε προωθούν άλλες εκπ/κές μεθόδους ως σύνολο, έξω από τα αναλυτικά προγράμματα του υπουργείου,
2) τα ειδικά σχολεία (Bijzondere), που δεν χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το κράτος και έχουν συγκεκριμένο θρησκευτικό ή/και φιλοσοφικό προσανατολισμό. 
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι τέτοιων σχολείων είναι:
τα Ιnternational (βασική γλώσσα τα αγγλικά), 
τα σχολεία Montessori που ακολουθούν την ομώνυμη μέθοδο διδασκαλίας, 
τα σχολεία Steiner (vrije school) που ακολουθούν το εκπαιδευτικό σύστημα Waldorf χωρίς καθόλου υπολογιστές και οθόνες, αλλά μολύβια, χαρτί, αλλά και βελόνες πλεξίματος και χώμα, ως εργαλεία που μεταφέρουν τη γνώση,
τα σχολεία Dalton,  που προωθούν τη μαθητοκεντρικότητα και εξατομίκευση με την καθιέρωση χώρων - «γωνιές αντικειμένων»-subject corners.
τα σχολεία, με υψηλό ποσοστό μεταναστόπουλων κυρίως, που εφαρμόζουν το σχέδιο της Ιένας (Jena-plan) με στόχο τη διαπολιτισμική αγωγή με έμφαση στην κοινωνικοποίηση, την ομαδικότητα κ συνεργασία.

Οι εκπ/κοί του Schreuder, 16 γυναίκες και 1 μόλις άντρας - ο εκπ/κός φυσικής αγωγής- λένε πως είναι μια μικρογραφία της πόλης του Άμστερνταμ, με διαφορετικές φυλές, διαφορετικές γλώσσες, κουλτούρες και οικογενειακές παραδόσεις. Αν και αυτή η πολυ-πολιτισμικότητα συνήθως θεωρείται "πρόβλημα" στο δικό μας εκπ/κό σύστημα, εκεί αξιοποιήθηκε σαν πρόκληση και ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί. Και κερδήθηκε! Το Schreuder Institute έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα διαφορετικά επίπεδα, δεξιότητες και ταλέντα των μαθητών του στο μέγιστο, επιτυγχάνοντας τους στόχους του (ναι, υπάρχει αξιολόγηση!) σε ποσοστό πάνω  από το μέσο όρο της χώρας!
Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τον πολιτισμό που απορρέει από την καθημερινότητα εκπ/κών, μαθητών και γονέων σ΄αυτό το σχολείο στην καρδιά του Άμστερνταμ... 
Κάτι "πάει καλά" εδω!!
Ίσως να φταίει η συναισθηματική αγωγή των μαθητών, ο πολιτισμός της καθημερινότητας  (η Δ/ντρια υποδέχεται γονείς και μαθητές στην είσοδο με ζεστό χαιρετισμό "δια χειραψίας"), το "φιλικό" σχολικό περιβάλλον, η συνεργασία των εκπαιδευτικών, η διαφοροποιημένη διδασκαλία που εφαρμόζεται από το σχολείο ως σύνολο, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, η συνεργασία με τους γονείς, που εμπλέκονται στην εκπ/κή διασικασία σε καθημερινή βάση (εθελοντές στη βιβλιοθήκη, συνοδοί στις εξόδους των μαθητών κλπ), η προώθηση της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικότητας, της έρευνας, της μη τυπικής εκπαίδευσης, το "άνοιγμα" στην κοινωνία, την Τέχνη, την Ευρώπη, τον κόσμο. Ίσως όλα αυτά ΜΑΖΙ!

Το  Schreuder είναι μέλος της ομάδας σχολείων του Ιδρύματος ΑΜΟS που συνδυάζουν τις αρχές διδασκαλίας IDGNI (intaractive-διαδραστικότητα, differentiated-διαφοροποίηση, direct instruction-μετωπική διδασκαλία), με ειδική μέριμνα για μαθητές με ιδιαίτερα ταλέντα. Έχει δημιουργηθεί το γκρουπ "socrates" για επιπλέον μαθήματα που εξασκούν την κριτική σκέψη και ψηφιακές δεξιότητες. Όλοι οι μαθητές μαθαίνουν αγγλικά από πολύ νωρίς, με έμφαση όμως,  στο λεξιλόγιο και όχι στη γραμματική ανάλυση (αυτό θα το κάνουν στην επόμενη βαθμίδα), μέσα από καινοτόμες μεθόδους, όπως η clil. Στις δυο τελευταίες τάξεις προσφέρονται και Ισπανικά.

Το  Schreuder ήταν το πρώτο σχολείο του Άμστερνταμ που έλαβε διάκριση για συνεργασία με τους γονείς. Ο σύλλογος γονέων έχει "υιοθετήσει" διάφορους τομείς του σχολείου (γυμναστήριο, ΤΠΕ, διακόσμηση κλπ) και φροντίζουν για την υλικοτεχνική υποδομή και συντήρηση. Εθελοντές-γονείς παρευρίσκονται σε καθημερινή βάση στο σχολείο προσφέροντας υπηρεσίες στη σχολική Βιβλιοθήκη, στο διάλειμμα, στη συνοδεία εκπ/κών επισκέψεων, στην τραπεζαρία, στην οργάνωση εκδηλώσεων και ασφαλώς στην οικονομική ενίσχυση του σχολείου. Ενδεικτικά, η συμμετοχή τους για το έτος 2018-19 ήταν 395 ευρώ/παιδί και 225 ευρώ/δεύτερο παιδί.